Rondom geboorte

Rondom geboorte

Rondom geboorte

Haptonomische zwangerschapsbegeleiding


De begeleiding

Vanaf ongeveer 20 weken start de begeleiding. Je voelt dan meestal de bewegingen van de baby. Dit is een goed moment om te beginnen, omdat de baby dan alle ruimte heeft om in de buik te bewegen.

Er zijn gemiddeld 5 bijeenkomsten van ongeveer 1 uur. De eerste keer staat het contact maken centraal en besteden we daar vooral aandacht aan. Ik geef uitleg over de lichamelijke veranderingen en hoe je met bepaalde ongemakken kunt omgaan. Als je verder in de zwangerschap bent, is het prettig om te weten hoe je de baby in de buik meer ruimte kunt geven.

Informatie over de geboorte is ook een belangrijk deel van de begeleiding. Ik geef uitleg over hoe je het natuurlijke proces van de geboorte zelf kunt ondersteunen met je ademhaling, houdingen en hoe je de weeën kunt opvangen. Als partner heb je een belangrijke rol in zowel de zwangerschap als bij de geboorte. Tijdens de hele periode kun je een grote steun zijn. Dit versterkt het gevoel dat je het samen doet.

De voorbereiding op de bevalling was ook praktisch. Mijn partner leerde verschillende manieren die mij konden helpen te ontspannen en hoe ik de wee├źn kon opvangen. Daar heb ik veel aan gehad tijdens de bevalling.

Haptonomie in de zwangerschap

De begeleiding die ik geef heeft als basis haptonomie. In het algemeen gaat het hierbij om aanraken en aangeraakt worden. Over de manier waarop je in contact staat met jezelf, je omgeving en anderen in die omgeving.

Haptonomie in de zwangerschap is een bijzondere manier om in contact te komen met de baby. Wanneer je als partner bewust en met aandacht de buik aanraakt voelt de baby dit als een uitnodiging om naar de hand toe te komen. Dit contact is voor de baby het eerste contact met de buitenwereld en belangrijk; het is een veilig en vertrouwd gevoel als dit contact steeds weer terug keert. Zo ervaart de baby niet alleen de moeder maar ook de vader al in de buik.

De tastzin van een baby komt in de zwangerschap tot ontwikkeling waardoor de baby in de buik al veel waarneemt zoals de aanraking van de buik.
Uit wetenschappelijk onderzoek is gebleken dat, naarmate een baby in de buik en later in zijn leven positieve ervaringen heeft, dit belangrijk is voor zijn ontwikkeling.
Contact maken tijdens de zwangerschap is een positieve ervaring. Je laat de baby voelen dat er tijd en aandacht is voor hem of haar. Het is een interactie tussen jullie als ouder en de baby.

Voor de vrouw voelt dit contact heel ontspannen. Het voelt als een ondersteuning, je wordt fijngevoeliger voor je lichaam en je er meer bewust van hoe je de baby draagt.
Doordat je je meer bewust wordt van je lichaam en de manier waarop je op veranderingen en ongemakken reageert, kun je ook anders met pijn omgaan.
Bij de geboorte van de baby hoeft je aandacht niet zozeer naar de pijn te gaan. Je kunt je focussen op dat wat er in je lichaam gebeurd, jullie baby wordt geboren.

De uitleg over contact maken met ons kindje was heel verhelderend. Het was fantastisch om te voelen hoe hij reageerde op de aanrakingen.


Het contact maken met ons kindje in de zwangerschap hebben wij als mooi en intens ervaren. Het heeft ons drieën al voor de geboorte van onze dochter dichter bij elkaar gebracht.


De uitleg over contact maken met ons kindje was heel verhelderend. Het was fantastisch om te voelen hoe hij reageerde op de aanrakingen.
Het contact maken met ons kindje in de zwangerschap hebben wij als mooi en intens ervaren. Het heeft ons drieën al voor de geboorte van onze dochter dichter bij elkaar gebracht.

De voorbereiding op de bevalling was ook praktisch. Mijn partner leerde verschillende manieren die mij konden helpen te ontspannen en hoe ik de weeën kon opvangen. Daar heb ik veel aan gehad tijdens de bevalling.

Rondom geboorte
Haptonomische begeleiding tijdens de zwangerschap en na de geboorte
Rapelenburglaan 26
5654 AR  Eindhoven
  
TEL 06.30.64.30.56